19 september 2016

Et rent helvete. Prøv du ikke å skape noe...

Kjemikalieeksponering er noe som opptar folk bredt i denne tid. Folk velger økologisk produserte matvarer, som ikke er sprøytebehandlet. Det samme ser man innen kosmetikk og såpeartikler. Småskala matproduksjon er populært. Nå er også småskala såpeproduksjon blitt populært. Mange lager nå såper uten kjemikalier, og bruker urter fra norsk natur som er gunstig for hud og hår. Her møter man et stort problem!

Ren natursåpe uten tilsatt kjemikalier, alle godkjente oljer brukt også i fremstilling av næringsmidler.

Skal man selge disse såpene på julemesser og andre messer, så må man registrere seg hos Mattilsynet. Det for at Mattilsynet skal ha kontroll over hvem som lager for salg. Fra Mattilsynet så får man forskjellige svar om krav alt etter hvem som sender forespørsel og hvem som svarer hos Mattilsynet. Det gir stor frustrasjon hos de som tilvirker såper, da man ikke kan få konkret svar over hva som kreves av registrering og godkjenninger.
En kvinne som sendte forespørsel til Mattilsynet fikk beskjed om at denne var pålagt å få analysert samtlige forskjellige såper denne ville selge, med forslagsvis et firma i Danmark (samme som Lilleborg bruker) som tar over 8000 kroner for analyse av hver enkelt såpeprodukt man vil sette ut for salg, i følge de opplysninger kvinnen ga. Det vil si at om man har eksempelvis 10 forskjellige såpetyper med innhold av eksempelvis: ryllik, groblad, brennesle, honning, kamille, mynte, einer, lavendel, rosmarin, løvetann, så må man sende inn en såpe av hver for en analyse som vil koste den småskala produsenten 8000 kroner x 10, som blir minst 80.000 kroner. I disse tider hvor folk flest har nok med å betale huslån og øvrige forpliktelser man er pålagt til bankene og staten, så opplever man da at man må ta lån i bank for å få utført slike analyser, om man vil delta på noen lokale messer. Der sitter nok en gang finansmafiaen på lur og "KLIPPER" av det folk arbeider frem. Folk får mindre og mindre, og bankene mer og mer. Det etter et system som er lagt opp for at folk ikke skal sitte igjen med noe som helst. Det skal ikke lønne seg å skape noe selv lenger her i landet. All makt til finansmafiaen og staten.

Brenneslesåpe, rent naturprodukt uten kjemikalier.

Disse småskala produsentene som har dette som hobby og deltar på ulike julemesser, kan tjene 5000 kroner uten å oppgi dette til skatteetaten, slik regelverket for hobbysalg er. Det sier seg selv at de som har innhentet så stor kompetanse på såpetilvirkning at de kan selge produktene slik, ikke kan bære en så stor kostnad i forbindelse med en slik hobby.
Jeg kan ikke i min villeste fantasi skjønne hvorfor en slik analyse må til, den tid man bruker såpekalkulatorer som finnes flere av på nett (som kan etterprøves), sender inn reseptene som blir brukt til Mattilsynet for godkjenning, og bruker ellers oljer og kaustisk soda som allerede er godkjent solgt her i landet. Om man da får foretatt en slik analyse en gang, så vil den ikke kunne garantere at det er annet innhold i de såper som blir tilvirket senere uansett. Siden Mattilsynet her i landet ikke kan foreta en slik analyse, så vil jeg tro at de da heller ikke har analysemuligheter for å kontrollere såpene i etterkant, når de ikke er i stand til å foreta den analyse som skal til i forkant, der man blir henvist til svindyre firma i utlandet for å få tatt prøver de pålegger.
Jeg har selv kokkefaglig bakgrunn og har vært gjennom fag som organisk kjemi, og kan mye om fettsyrer. Jeg har derfra også kompetanse på luting av fisk, så kaustisk soda er jeg også godt kjent med. Fra kjøkken, både som kjøkkensjef og daglig leder har jeg i mange år jobbet tett opp mot Mattilsyn og har god kjennskap til krav om merking og internkontroll der ved produksjon av mat. Ikke en gang matretter blir man krevd analyse av for tilvirkning og salg, men det blir tatt sporadiske prøver når de er på inspeksjon. Det har dreid seg om maks en gang per år, når de har funnet forhold i orden. – Så hvorfor skal noen småskala hobbysåpekokere bli pålagt slike kostnader for å selge noen såpestykker?
Det skal visstnok være forskrifter i forhold til EU-krav som ligger til grunn.
Vi kan ikke ha det slik her i landet at folk skal gjøres handlingslammet av den grunn staten detaljstyrer folk slik som dette.
Dette gir monopol/oligopol for de store oligarkene på såpetilvirkning og omsetning. For man må vel forstå at en såpekoker som selger såper for noen tusenlapper i året ikke kan foreta slike analyser som ikke henger på greip i forhold til risiko. En person som har vett til å bruke en såpekalkulator og sender inn dokumentasjoner på reseptene til Mattilsynet vet hva denne driver med, og hva overluting (om jeg ser som eneste faremoment i dette) vil medføre. Jeg kan love at en småskala såpeprodusent som selger overlutede såper aldri vil få solgt sine produkter igjen. Derfor ser jeg ikke faren ved slik omsetning.


Brenneslesåpe (t.v.), ren olivensåpe (t.h.), ringblomstsåpe nederst.
Rene naturprodukter uten tilsatt kjemikalier.

Jeg ønsker et svar fra Helsedepartementet som tydeliggjør krav til fremstilling og omsetning av såper. Det holder ikke å henvise til fjorten forskjellige forskrifter i denne paragrafjungelen. Når Mattilsynet ikke har klarhet i kravene og forskriftene, så kan man ikke forvente at vanlige folk, som lager såper finner ut av det.

Her må en opprydding til og samstilling av de beskjeder som blir sendt fra Mattilsynet, til de ulike forespørsler som de møter. Jeg kan ikke se dette krav om analyse som annet enn krav satt for å hindre at folk skal greie å skape noe. Noen vil kanskje på sikt kunne skape en egen virksomhet av det, men de hindres altså på grunn av slike tullete regler.

Det er et paradoks at oligarkene som står bak de store såpemerkene kan bruke tilsetningsstoffer som både er allergifremkallende og hormonforstyrrende, der folk som lager miljøvennlige såper, uten noe som helst skadelig for hud, mennesker, eller natur, ikke skal få lov til det uten å stange hode i et regelverk som ikke henger på greip!


"Forbrukerrådet har testet 48 håndsåper. De fant allergifremkallende stoffer i 26 av dem."
 "I sju av såpene ble det funnet MI, et stoff som sterkt øker risikoen for å utvikle allergi. Dette stoffet ble i april forbudt produkter som skal bli værende på huden.
Seks av såpene inneholdt også stoffer som man mistenker er hormonforstyrrende, skriver Nettavisen,"
Saken kan leses på Sarpsborg Arbeiderblad, hvor faksimile er fra.



Les også:
Det er ikke bare i lokal såpeproduksjon folk ser at det stilles så store krav til investeringer for å komme i gang, også innen landbruk. Det er et regelverk av dimensjoner som blir så kostnadsbærende at bankene stikker av med alt, om folk forsøker å skape noe. Bankene er gitt all makt, og politikerne står der som krøttdyr og rauter blindt fra talerstolene, uten å ville se tullskapen og den organiserte svindelen av folk! De har vel aldri forsøkt å skape noe som helt av ærlig arbeid selv?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.