21 juli 2016

Hudkremer og såper med allergifremkallende stoffer.

Jeg har alltid trodd at "Spenol" var en av de reneste fuktighetskremene man fikk kjøpt. Så feil kan man ta.



Når jeg ser på ingrediensene i Spenol blir jeg skremt:



Tidligere var Spenol også brukt på såre eller tørre kujur, derav navnet spen-spener-spenol. Jeg vet ikke om denne kremen brukes til der fremdeles på melkekyr? Hva kan i så fall gå i melka som folk drikker, av parabener, og Triethanolamine?
Spenol inneholder de helseskadelige parabenene, Methylparaben og Propylparaben. Spenol inneholder også Triethanolamine, som er et stoff som regnes som trygt å bruke i produkter som kommer i kontakt med huden for en kort tid, og skylles av etterpå, skriver nettstedet.
  • "Man kjenner ikke de mulige skadelige helseeffektene på bruk av parabener til spesielt små barn." - skriver Folkehelseinstituttet.
  • "Det konkluderes her med at det ikke kan utelukkes en risiko hos små barn under seks måneder som bruker parabenholdige kosmetiske produkter spesielt utviklet for påsmøring i bleieområdet. Grunnen til dette er usikkerheter rundt hvorvidt små barns metabolisme er fullstendig utviklet i denne alderen samt at huden i området kan være sår og skadet."- skriver Mattilsynet, om parabener.
- Så hvordan parabener kan forsvares brukt i kremer og kosmetikk til større barn og voksne av rådgivende helsemyndigheter her i landet, når man ikke kjenner senvirkningene, er for meg ubegripelig.

Man har disse dager fokus på den kjemikaliecoctail som folk, og da spesielt barn, blir utsatt for. Mange av disse stoffene som brukes i kremer, sjampo og såper er hormonforstyrrende og allergifremkallende, og i kombinasjon kan også noen være kreftfremkallende. Man blir også påvirket av helsefarlige kjemikalier som påvirker reproduksjon og helse fra andre kilder som mat, klær og materialer. Det har vel aldri vært så mye allergi, astma og hudsykdommer på barn og voksne som i dag, så det er kanskje på tide å begynne og se på hvor man kan redusere eksponeringen for miljøgiftene som gir dårlig og dårligere helse. 
I Danmark er det foretatt en undersøkelse som viser at 90% av undersøkte barn har gifta fra sprøytemidler i urinen. Varselbjellene burde ikke bare ringe, men flyalarmen burde vært satt på. Hva gjør vi med ungene, de som vokser opp? Når man ser den voksende andel av befolkningen som rammes av alzheimer, demens og mange barn med svært utagerende atferd i skoler, som om de har en eller annen bokstavdiagnose, bør man ikke da rette søkelyset på kjemikaliene som man utsettes for?

Jeg leser innholdsfortegnelsene på mine kremer i min opprydding på badet, hvor jeg skal kaste alt med innhold av parabener, og oppdaget da at også Spenol inneholder disse stoffene.

Det er Lilleborg AS, som produserer Spenol.

"Triceteareth-4" er et stoff som også ofte er brukt i fuktighetskremer. Når stoffet her er omtalt som at det ikke er uvanlig med kontakteksem av dette stoffet, der det er dokumentert i en rekke tilfeller av allergi, så er det synonymt med at det er heller vanlig med kontakteksem som følge av eksponering for Triceteareth-4. Så hva er det vi kliner oss inn i, i tro om at det vi smører oss og barna med, er godt for huden og kroppen? Kremene burde vært merket med varseltrekant, så forbrukerne - vi mennesker lett kunne orientere oss i kosmetikkmarkedet, uten å nødvendigvis lete etter svanemerker. Tobakk og sigaretter er også merket med varseltrekant, av den grunn det er skadelig for helsa. Slik burde det vært på helsefarlig kosmetikk også, med de uheldige virkningene som kan oppstår ved bruk av de.

"Methylisothiazolinone, også kalt MI, er et konserveringsmiddel som tilsettes produkter som inneholder vann, for å stoppe fremvekst av mikroorganismer. MI hindrer produktet i å råtne og blir gammelt, rett og slett. Dessverre har MI også vist seg å ha en del uønskede allergene egenskaper." - skriver Astma og Allergiforbundet. Dette stoffet finnes i svært mange sjampo. Klør du i hodebunnen, så sjekk på sjampoflasken om den inneholder MI. Der har du muligens synderen. Man sier ofte at man må forsøke sjampo kjøpt hos frisøren til flere hundre kroner. Sjekk innholdet først, før du kjøper.



Saken kan leses på NRK.NO her.
(https://www.nrk.no/livsstil/advarer-mot-denne-tannkremen-1.10957176)

Forbrukerrådet har testet 48 håndsåper.
De fant allergifremkallende stoffer i 26 av dem.- skriver Sarpsborg Arbeiderblad

-"I sju av såpene ble det funnet MI, et stoff som sterkt øker risikoen for å utvikle allergi. Dette stoffet ble i april forbudt produkter som skal bli værende på huden. Seks av såpene inneholdt også stoffer som man mistenker er hormonforstyrrende, skriver Nettavisen"


Les også:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.